«Un polsim de sucre ingràvid»

 

Magí Camps

 

Dijous farà cent anys del dia que Josep Pla va començar a escriure El quadern gris. O, si més no, del dia que diu que el va començar a escriure, el 8 de març del 1918, perquè aquest diari no va veure la llum fins al 1966, mig segle més tard, i ja sabem que Pla era un murri.

Sigui com sigui, ara fa cent anys que la Universitat de Barcelona va haver de tancar per la grip. No va ser una passa com la que hem viscut aquest any –especialment forta, però, malgrat algunes baixes, continguda per les mesures sanitàries actuals–, sinó que va arribar a nivells de pandèmia i va causar la mort d’entre 50 i 100 mi­lions de persones a tot el món. Va passar a la història com la “grip espanyola” i va coincidir amb el final de la Gran Guerra.

El quadern gris comença així: “Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la universitat. D’ençà d’aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desavagats”. I al següent paràgraf Pla dona una altra notícia, de l’àmbit privat: “A l’hora de les postres, a dinar, apareixen a taula una gran plata de crema cremada i un pa de pessic deliciós, flonjo, daurat, amb un polsim de sucre ingràvid. La meva mare em diu:
    —Ja saps que avui fas vint-i-un anys?”.

L’autor enceta les notes el dia del seu aniversari i avui, un segle després, Xarxa de Mots ens ofereix durant l’any 2018 i 2019, cada dia que Pla va escriure al seu diari, el fragment corresponent. Són els dos anys que va durar la pandèmia de grip i que coincideixen amb el pas del Pla estudiant al Pla periodista, com a corresponsal a París del diari La Publicidad. Les notes acaben mentre fa les maletes i prepara el viatge cap a França.

Xarxa de Mots, responsable de RodaMots i d’altres iniciatives vinculades a la llengua, amb Ramon Torrents i Jordi Palou al capdavant, ens torna a regalar –com va fer fa deu anys– la lectura gratuïta del diari de Pla coincidint amb les mateixes dates de cent anys enrere. És una iniciativa sense ànim de lucre, que en aquesta ocasió publica el text revisat a fons per Narcís Garolera i publicat el 2012 per Destino, amb l’autorització dels editors, els hereus i el curador, que va fer una feina d’orfebre.

És a dir, que si voleu seguir el bloQG, podeu entrar a Elquaderngris.cat i llegir durant dos anys les notes del diari, no sempre seguides –no escrivia pas cada dia–, i completar a ritme empordanès la lectura del text de Pla, una de les obres cabdals de l’escriptor de Palafrugell.

Publicat originàriament a La Vanguardia, 5 de març del 2018