Josep M. Espinà s
Quan arribà vem a Vila-rodona ja hem vist de ben a prop l’Albereda, la franja de vegetació natural que s’allarga a l’esquerra del riu Gaià . Penso aturar-m’hi, ficar-m’hi una mica més, quan sigui a Santes Creus, on segurament el poble, molt més petit que Vila-rodona, no es prestarà a tantes passejades pels carrers. En Sebastià sà que l’ha anat a explorar, aquÃ.
Es diu l’Albereda perquè hi dominen els à lbers, una denominació comprensible però injusta. Perquè s’hi poden veure oms, freixes, salzes —els salzes i l’aigua sempre són amics—, roures, vidalbes, joncs… Els devots de la botà nica hi trobaran un món vegetal d’una rica diversitat —i jo, pobre de mi, només podré dir que és bonic. Els coneixements es demostren amb substantius, i els meus són escassos: arbre, ocell, flor. Els ignorants ens refugiem en l’estètica, és a dir, en els adjectius. Bonica, misteriosa, intricada, remorosa. Això és l’Albereda, per a mi.
A Vila-rodona, i als altres pobles, jo m’he passejat per l’Homeneda, si puc dir-ho aixÃ, i amb permÃs de les dones. I en l’Homeneda no em falten mai els substantius: el nen que vol fer carreteres amb les mans, la dona de la botiga del sabater, l’home que havia estat conductor d’autobús i ara seu al banc de la parada.
Cada poble, encara que no ho diguin els fullets turÃstics, té la seva Homeneda. Amb sols i ombres, amb paraules i silencis, amb jugadors de cartes al Casal i amb els qui condueixen tractors.
El meu paisatge.
Josep M. Espinà s, A peu per l’Alt Camp (Barcelona: La Campana, 2007)
Comentaris recents
babel
Balla amb Babel. Contra l'absolutisme lingüÃstic...
babel
Hi ha un llibre de Joan-LluÃs LluÃs que en parla...
anar lluny d’osques
Jo conec l'expressió "anar errat d'osques", feta ...
de trascantó
Diu @rodamots que de trascantó Ã...
anants i vinents
Són coses diferents; anades i vingudes són 'pass...