A Perpinyà no diem gotim sinó gatimell (o gotimell) i ‘espigolar la vinya’ és anar a cúller els gatimells que queden després de veremes.
—Joan Bosch (Elna, Rosselló)
En Agres diem xinglot de raïm.
—Josep Manel Francés Reig (Agres, el Comtat)
A la Costera de Ranes, un xanglot de raïm. També he sentit un penjoll de raïm, però molt menys.
—Cristí Josep Luna @ClunaJosep
En altres bandes del País Valencià en diuen singló.
Un altre sinònim que es fa servir a la conca de Tremp (desconec si també s’utilitza a altres bandes del Pallars), que vaig aprendre de la meua padrina, de Salàs de Pallars, és carrasset, o carràs si és més gran que un gotim. Un carrasset de raïm és un gotim que queda a la parra o a la vinya quan ja s’ha veremat. Un altre significat de carrasset és un bocí del carràs (entenent-se per carràs el conjunt sencer del raïm). És a dir, quan menjo raïm prenc un carrasset de raïm del conjunt de fruits de raïm o infrutescència (és a dir del carràs sencer).
—Sergi Rodríguez Tohà (l’Hospitalet de Llobregat)
A la zona de Lleida, Torregrossa, etc., cabreret de raïm.
—Jordi Vallès
Torneu a gotim
Comentaris recents
sangglaçar
Quan algú es sangglaça té sangglaçons a...
esclata-sang
A Bocairent (la Vall d'Albaida), també. Anem a ap...
esclata-sang
A la Safor, majoritàriament es diuen bolo...
esclata-sang
A Eivissa i Formentera, pebràs....
eixavuiro
He llegit que a la definició poseu Osona i Ripoll...