Definició
Tàctica de simular afavorir l’adversari.
Donava peixet a la nova secretària perquè agafés confiança.
Amb totes aquelles facilitats li donava peixet perquè es confiés i així poder-lo enredar.
Etimologia
Contràriament al que hom podria pensar, en aquest cas peixet no és un diminutiu de peix sinó que prové del verb péixer (del llatí pascere, ‘fer pasturar’). La interjecció ‘peixet!’ (forma arcaica de l’imperatiu de péixer: peix-et) s’usa com a exclamació per acompanyar cada cullerada amb què hom peix (o forneix d’aliment) un infant.
Usos
Les dones mortes a mans de la seva parella o exparella són un nombre esgarrifós, molt superior al de qualsevol altra forma de mort violenta. Però els nostres responsables, tan amatents a donar-nos peixet quan volen el nostre vot, no s’han posat mai de debò a la feina: no hi ha pressupostos, ni s’ha reformat a fons el Codi Penal, ni hom ha programat proteccions efectives per a les dones maltractades ni hi ha la necessària ajuda psicològica ni cases d’acollida suficients; aquest darrer apartat és molt important, donada la pressió psicològica que encara exerceix la societat sobre la dona maltractada, a la qual hem de sumar la seva dependència psicològica, afectiva o econòmica del company.
Isabel-Clara Simó, «Pse» (Avui, 31 de juliol del 2003)—És una construcció admirable.
Lluís Racionero, Antoni Gaudí: el so de la pedra (Barcelona: Edicions 62, 2004), pàg. 71
Ella li donava peixet, el tractava com un nen petit, prodigant l’aplaudiment gratuït que necessiten els vanitosos. La ironia era que l’obra era certament admirable, però ella no ho sabia veure. Deia allò com ho hauria dit de qualsevol altra obra.
Tema de la setmana
Etimologies curioses