Definició
Mot usat en l’expressió col·loquial fer cagarel·la: fer broma, fer el ridÃcul.
Ben segur que si van al ball de disfresses, sortiran tots tres a fer cagarel·la, com cada carnaval; tothom els espera per riure.
Etimologia
De cagar, del llatà cacare, mateix significat, mot de formació expressiva.
Usos
És un tipus de comentari que encara ara trobes no sols en la barra de bar —en el sofà del chill out— sinó també en els weblogs i en les columnes d’opinió. Qualsevol cosa que fan els nord-americans és objecte de gran cagarel·la, i en canvi, al cap de ben pocs anys aquà s’està fent el mateix. Ja ningú no recorda que els mateixos que adopten una actitud determinada pocs anys abans se’n burlaven d’aquesta actitud i deien que aquà mai no passaria una cosa aixÃ. Mira el que ha passat amb el tabac. Recorda quan aquà s’ho miraven i deien: aquests americans com són…, hi ha restaurants on no deixen fumar!
Quim Monzó entrevistat per Manel Ollé a Quim Monzó (Barcelona: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, 2008)Dilluns vinent vatros dos aneu a la taverna d’en Calò i li encarregueu cinc quilos de peix ben fresc. Que us el tingui preparat i fregit per a les vuit del vespre. Compreu també cinc litres de vi del bo. Que sigui bo, eh?, no fotem cagarel·la, i fort, d’aquell que al primer got ja et fa rodar el cap. Jo duré pa, olives, sardines, formatge i fruita.
Andrea Camilleri, La pensió Eva (Barcelona: Edicions 62, 2008), traducció de Pau Vidal
Tema de la setmana
Mots amb l·l