Definició
Relació de semblança entre coses diverses, relació entre dues o més coses que tenen característiques comunes.
Són dues teories que tenen molta analogia entre elles.
Etimologia
Del llatí analogia, i aquest, del grec analogía, ‘proporció, semblança’.
Usos
Així doncs, som els únics éssers vivents que ens movem entre la literalitat i la metàfora: som animals rectes i figurats, alhora. És per això que no té gaire sentit que ens planyem perquè no tenim les paraules precises, una d’especial per a cada cosa; o que maldem per trobar designacions de sentit únic. Som com som; i ens hem fet com ens hem fet: a cavall entre la realitat i la il·lusió. I caminem pels espais de la il·lusió, ben agafats de les mans protectores de l’analogia.
, Això és (i no és) Allò (Badalona: Ara Llibres, 2009), pàg. 24Jo concebo el fet creatiu, no sols literari, com un caminar entre vacil·lacions i dubtes per a anar a buscar, m’imagino, una manera de reflectir el món. Per a mi la literatura és una analogia o una metàfora, digues-li com vulguis: aquí hi ha un món i l’intento reflectir amb paraules, i la paraula, pel seu poder evocador, permet, precisament, jugar amb l’analogia, amb la metàfora.
Jaume Cabré entrevistat per Marta Nadal: «Jaume Cabré o la necessitat d’explicar el món» (Serra d’Or núm. 364, abril de 1990)
Tema de la setmana
«El teu cosí és un neula»; «estic fet una coca»: la setmana passada ens hi acostàvem i aquesta les veurem de ple: com diu Jesús Tuson, «les metàfores són el nostre pa de cada dia. I sense les metàfores potser no podríem arribar a dir ni la meitat de les coses que diem, que volem expressar, que necessitem fer fora.» Per introduir-nos-hi, res millor que Això és (i no és) Allò (Ara Llibres), un viatge pel meravellós món de la metàfora: «fins i tot la paraula metàfora (‘trasllat’ o ‘viatge’) és també una metàfora».