Definició
1 Aparellar, preparar.
Amaniu les tovalles i els coberts per al sopar.
Ja et pots amanir, que marxem d’aquí a cinc minuts.
2 Posar oli, vinagre, sal, etc. a certes viandes.
Vols amanir l’enciam?
3 Compondre una explicació; afegir-hi alguna cosa.
A veure com amaniran la història.
Quan explica alguna cosa l’amaneix amb anècdotes divertides.
Etimologia
Del llatí ammannire, procedent d’una forma admanuire, romanització, en italià i català, del gòtic manwjan, ‘preparar’; arribat al català potser per via italiana.
Usos
Aleshores feia de copista. Copiava coses escrites i, també, coses parlades. Primer les copiava, després les amania amb un estil vagament erudit i al cap d’uns dies, setmanes o mesos es publicaven a diaris, revistes, enciclopèdies i altres menes de lletra impresa. Quan treia còpies de declaracions de personalitats, les havia de polir d’incoherències, de faltes de sentit i d’atacs a la gramàtica i a la sintaxi. No sempre m’era fàcil, però ja havia trobat el mètode i ningú no en tenia queixa. La feina no em faltava.
Mercè Ibarz, A la ciutat en obres (Barcelona: Quaderns Crema, 2002), pàg. 17
Tema de la setmana
El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta, guanya un exemplar del llibre Més Caçadors de paraules, gentilesa d’Ara Llibres. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.