al volt

Definició

Al voltant, situat o movent-se en cercle respecte d’una cosa situada com a centre.

Vaig mirar al meu volt, i no hi vaig veure ningú.

Etimologia

De l’antic volt -a, participi de l’antic voldre ‘voltar’, llatí vŏlvĕre ‘fer girar’.

Usos

  • Joan Maragall va ser el primer autor de Catalunya que em va arribar. La nostra poesia, la que es feia al Rosselló, també era una poesia on l’ambient i la imatge que hi havia al volt comptava molt. Era molt vitalista. En francès, també és aquest tipus de poesia el que m’ha agradat més.

    Jordi-Pere Cerdà entrevistat per Marta Nadal («Jordi-Pere Cerdà, un cantant del Nord», Serra d’Or, núm. 351, febrer de 1989)
  • Parlàvem tots plegats en animada conversa, i en Josep [Maria de Sagarra] no es quedava pas enrere, fins que anàvem a la sala gran, el fèiem asseure en un lloc amb bona claror i en una butaca còmoda, ell es posava les ulleres, es movia per quedar més dret, allargava una mica el coll per alçar més el cap, mirava al volt, i quan tots érem asseguts i atents, començava a llegir. Va ésser així com em vaig adonar que el que llegia era escrit, i sonava, en el mateix llenguatge i en el mateix to que la conversa anterior. Vull dir, que els versos eren escrits en el mateix llenguatge que parlava ell i, poc o molt, que parlàvem, que parlem sempre.

    Maurici Serrahima, Del passat quan era present, III (1959-1963) (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004), pàg. 363

Aquesta quinzena

Monosíl·labs

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coiclos