Definició
Al voltant, situat o movent-se en cercle respecte d’una cosa situada com a centre.
Vaig mirar al meu volt, i no hi vaig veure ningú.
Etimologia
De l’antic volt -a, participi de l’antic voldre ‘voltar’, llatí vŏlvĕre ‘fer girar’.
Usos
Joan Maragall va ser el primer autor de Catalunya que em va arribar. La nostra poesia, la que es feia al Rosselló, també era una poesia on l’ambient i la imatge que hi havia al volt comptava molt. Era molt vitalista. En francès, també és aquest tipus de poesia el que m’ha agradat més.
Jordi-Pere Cerdà entrevistat per Marta Nadal («Jordi-Pere Cerdà, un cantant del Nord», Serra d’Or, núm. 351, febrer de 1989)Parlàvem tots plegats en animada conversa, i en Josep [Maria de Sagarra] no es quedava pas enrere, fins que anàvem a la sala gran, el fèiem asseure en un lloc amb bona claror i en una butaca còmoda, ell es posava les ulleres, es movia per quedar més dret, allargava una mica el coll per alçar més el cap, mirava al volt, i quan tots érem asseguts i atents, començava a llegir. Va ésser així com em vaig adonar que el que llegia era escrit, i sonava, en el mateix llenguatge i en el mateix to que la conversa anterior. Vull dir, que els versos eren escrits en el mateix llenguatge que parlava ell i, poc o molt, que parlàvem, que parlem sempre.
Maurici Serrahima, Del passat quan era present, III (1959-1963) (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004), pàg. 363
Aquesta quinzena
Monosíl·labs