Definició
Dit de la criatura nada al cap de set mesos de gestació.
Etimologia
De set (del llatí sĕptem) i mes (del llatí mensis) amb el sufix -ó (també del llatí -o, -onis, amb valor diminutiu, sovint diferencial).
Usos
Vaig reunir tots dos articles en tiratge a part i formaren el meu primer opuscle, que vaig titular Espigoladures filològiques. No cal dir amb quina il·lusió vaig contemplar el meu primer «llibre»! És ver que era magret, però no és una gran desgràcia que el fill del primer part sigui setmesó.
Francesc de B. Moll, Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 157De fet, el meu naixement és una mica estrany en molts aspectes. El fet és que vaig néixer abans d’hora: soc setmesona, i vaig haver d’estar a la incubadora. Sempre penso que he nascut per sobreviure. És una manera de pensar-te, que potser influeix, que en néixer hagi pesat un quilo i mig, i en un país on tothom em passa dos pams, la meva mare inclosa… Aquesta és una de les bromes que faig per explicar per què vaig migrar: dic que vaig venir cap aquí perquè la gent és de la meva mida, aquí soc normal, mentre que en el meu país em sento dir «Simona la petita». Sempre m’ha acompanyat aquesta sensació que soc estranya per al lloc on vaig néixer.
Simona Škrabec entrevistada per Josep M. Muñoz, «De literatures i llocs» (L’Avenç, núm. 455, març 2019)
Tema de la setmana
Mots amb números
Al meu poble diem “setmesí” o “setmesina”
El mateix dic. Jo he sentit sempre setmesí/na. Castellanisme no és no?