Definició
1 Una cosa, descansar sobre un suport.
Posa l’escala que recolzi a la paret.
La volta recolza sobre els dos murs laterals.
(per extensió) La seva tesi recolzava en un error de plantejament.
2 Posar una cosa de manera que recolzi o descansi sobre un suport.
L’escala, no cal que l’aguantis tu: pots recolzar-la a la paret.
3 Sostenir-se en una posició inclinada fent descansar els colzes, l’esquena, etc., sobre un suport.
Em vaig recolzar d’esquena en un arbre.
Etimologia
Del llatí recubitare, mateix significat, enllaçat amb cŭbĭtus, ‘colze’, i freqüentatiu de recubare ‘jeure inclinat’.
Usos
En el verb recolzar intervenen sempre dos agents, o dos factors: un que aguanta i l’altre que descansa. Si dic: «Estic baldat, espera que em recolzo a la paret», qui aguanta és la paret, i qui descansa sóc jo, i per això hi afegeixo un pronom feble de primera persona. A la paret també hi puc recolzar una escala, i per això diré que la recolzo, on la paret torna a ser l’element que sosté o dóna suport.
Rudolf Ortega, Tots els dubtes. Una gramàtica del català a l’abast (Barcelona: RBA La Magrana, 2014), pàg. 247Josep Balari i Mn. Alcover es lliuraren a la lingüística amb fervor, però llur obra acabà essencialment en un fracàs, un fracàs certament molt erudit, però aquesta erudició, que a casa nostra no podia recolzar en una tradició filològica i lingüística, va ser per a ells més un llast que no un guiatge, per tal com en ells no anava acompanyada d’una dosi igual d’esperit crític.
Joan Coromines, «Els mestres recordats. Pompeu Fabra (1868-1948)», dins Lleures i converses d’un filòleg (Barcelona: Club Editor, 1971)
Tema de la setmana
Verbs derivats de parts del cos
Actualment sentim molt en general, fins i tot en els mitjans de comunicació, expressions com “En tal recolza la tesi, la idea, la proposta etc. de tal altre”. Casos en què normalment és adient fer servir el verb ABONAR. Vegeu-ne exemples al DIEC.
Jo recomano també “donar suport”, com a sinònim d’abonar.