Definició
Fer un afalac, una carícia, demostracions de goig o de simpatia, etc. a algú per tractar de guanyar-se’n l’afecte.
El gat sempre fa festes a la mestressa quan li dóna menjar.
És molt afectuós amb els nens, li encanta fer-los festes.
Tot era fer festes a la criatura perquè rigués.
Etimologia de festa
Del llatí tardà fĕsta, mateix significat, originàriament plural de festum, i aquest, neutre de festus, ‘festiu’, de l’arrel de fēria, ‘dia de festa’.
Usos
A mesura que entrem i sortim de les cases estic més convençuda que no podia haver trobat millor manera de matar la tarda. A més a més, tots els veïns em fan festes, em pregunten com em va, què faig, què deixo de fer. Alguns m’ensenyen ara una cuina nova, ara una esquerda, ara un altell, i me’n demanen una opinió, un diagnòstic, un vistiplau. Sembla que tothom s’hagi posat d’acord a tindre alguna cosa per mostrar, per adreçar i per planificar, i m’entretinc xerrant en vestíbuls i menjadors olorosos.
Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: RBA La Magrana, 2011)El Toni Vila i la Isabel Bussoms només es feien festes quan hi havia altres parelles al davant. Aleshores sí, s’eixorivien com titelles, com si una mà experta els fes posar drets en tres o quatre sacseigs i els obligués a executar animoses reaccions a les accions dels altres sense parar. Quan estaven sols s’aclofaven i mantenien una constant actitud fastiguejada i civilitzadíssima.
Empar Moliner, No hi ha terceres persones (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)
Tema de la setmana
Coses que podem fer
Entre els moltíssims fers que hem fet hi ha un que només he sentit per casa i ja fa anys que ha desaparegut. L’he buscat en diccionaris diversos, sense èxit. L’expressió fer olla l’he sentida només per casa i es referia a una mena de competència quan un treball era compartit. Inga! Dona’t pressa que te faig olla (et guanye)
No sé si algú l’ha sentit alguna vegada.