xovinisme m

Definició

Excessiva admiració pel propi país, que desfigura la realitat nacional i crea desinterès o fins menyspreu per altres cultures i països.
   L’ambaixador va escriure un article ple dels llocs comuns del xovinisme més tronat.

Etimologia

De xovinista, del francès chauviniste, mateix significat, del nom de Nicolas Chauvin, soldat del Primer Imperi, patriota ingenu i exagerat, personatge de les comèdies Le soldat laboureur (1821), d’Eugène Scribe, i La Cocarde tricolore (1831), dels germans Théodore i Hypolyte Cogniard.

Usos

  • Fa uns quants anys, un sondeig d’opinió realitzat a França va donar exactament aquest resultat: ¿quin és el país més lliure del món? França… Això demostra una manca completa d’autocrítica i de capacitat d’anàlisi; és fugir de la raó per entrar dins l’univers de la creença. No és res més que un complex de superioritat a escala estatal, el xovinisme transformat en dogma consensual, el nacionalisme esdevingut motor de l’inconscient col·lectiu.

    , Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 25
  • A favor de França s’ha de dir que va ser capaç de riure dels seus excessos. Els dramaturgs prenen la figura de Nicolas Chauvin, un fervorós soldat napoleònic, i el terme chauviniste passa a expressar l’esperpent nacionalista. Un xovinista creu que les patates franceses bullen millor, els ànecs francesos neden millor i fins i tot els eclipsis francesos són més esplèndids que els de qualsevol altre lloc del món. Però la faceta humorística no amaga un fet irrefutable: que el nacionalisme és una ideologia funesta, pèrfida i sagnant. Perquè la segona part que es desprèn del «nosaltres som millors perquè som nosaltres» és: «I si som millors que els altres, per què no els hauríem de fotre l’escudella?» Això també és nacionalisme, la seva pitjor vessant.

    «Mori el nacionalisme!» (Ara, 18 de juny del 2011)

Tema de la setmana

Epònims formats a partir de personatges de ficció francesos. Avui fa 222 anys de la presa de la Bastilla i de l’inici de la Revolució francesa. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rocambolesc -atartarinesc -a