enfadós -osa adj

Definició

Que molesta o que causa enuig.

Té pocs amics perquè té un caràcter molt enfadós.

Etimologia

Del castellà enfadar, derivat de l’antic fado, actual hado, ‘destí’, d’on ‘disculpar-se amb el destí; abandonar-se, cansar-se’.

Usos

  • Tots els columnistes valencians que han decidit que l’indigent Bin Laden és el braç venjador dels condemnats de la terra, s’han posat a defensar-lo amb un frenesí de mico libidinós. No explícitament —no són tan cretins—, però sí armant una enfadosa tempesta de retòrica angelical per diluir el fet oprobiós que el seu heroi és un assassí de masses.

    Vicent Martí, «Àngels escarotats» (Levante, 19 d’octubre del 2001), reproduït a Antisemitisme després d’Auschwitz. Contra la nova judeofòbia (València: Tres i Quatre, 2004), pàg. 119
  • La Lisa es va acabar la llimonada i va deixar anar un llarg sospir de satisfacció, exagerat. La Marina va encendre un cigarret, vigilant de treure el fum per la finestra.
       —Quan arribarem? —va preguntar un altre cop la Lisa, amb una veu arrossegada i enfadosa, però de moment no va rebre cap resposta.

    Jordi Puntí, Pell d’armadillo (Barcelona: Proa, 1998)

Tema de la setmana

L’etimologia és la biografia de les paraules. Totes són interessants, però algunes han rodat més que altres i amb el temps s’han anat fent esgarrinxades aquí i allà. Aquesta setmana veurem uns quants mots amb etimologies curioses. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cantimploracisa