Definició
Cadàver que, a causa d’un procés de dessecació, o bé per la manera d’estar enterrat, pot ésser conservat indefinidament.
Etimologia
Del baix llatí mummia, i aquest, de l’àrab d’origen persa mûmiya, mateix significat, de mûm, ‘cera, betum’ per a embalsamar; probablement a través del francès momie.
Usos
Però el nom de mòmia neix a finals de l’edat mitjana. Els viatgers perses veieren els cadàvers embalsamats i confongueren la resina fosca que els cobria amb una substància bituminosa que en el seu idioma es diu mumiya. I el nom de la substància es va aplicar als cossos que, segons pensaven, recobria. Va passar a l’àrab com mumiyah, al llatí medieval —o baix llatí— com mummia i d’aquí als idiomes moderns.
Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007), pàg. 112
Tema de la setmana
Les històries que les paraules amaguen, de Xavier Duran. Vegeu-ne l’entrada completa al primer enllaç. Per cert, que ahir vam batre un rècord de noves subscripcions a ‘Cada dia un mot’ en un sol dia (326, exactament), malgrat el pont imminent: que consti en acta. Amb aquesta empenta, d’aquí a quatre dies arribarem als 100.000! Benvinguts, passeu, passeu…