Definició
Dita, acudit, sortida, etc., incongruent, que no ve al cas.
De vegades surt amb cada estirabot! No saps mai si parla seriosament o se’n fot.
Etimologia
Dels antics castellà estribote o occità estribot, ‘vers satíric’, derivat del castellà estribo, ‘estrep’, pres com a punt d’arrencada del vers.
Usos
—En Soleràs errava greument en això com en altres coses; una vegada arribà a dir-me: «Si no m’ha vagat mai de suïcidar-me és perquè prefereixo ser un suïcida fracassat, ¡el fracàs fins en el suïcidi!» Sí, em va dir literalment això, una vegada; potser no era més que un estirabot, com tants en deia, però sovint els seus estirabots amagaven un fons real. I excusi’m altra vegada si li parlo tant d’en Soleràs.
Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 2012), pàg. 475
—¿Excusar-lo? Però si ja l’hi he dit, és precisament d’en Soleràs que vull parlar-li. ¿És que està prohibit parlar d’en Soleràs?
—En aquell «dinar de gala» em va semblar que a vostè no li agradava que n’hi parlés.A tu t’agrada dir estirabots; no t’adones del mal que unes paraules poden fer. Unes paraules que se’ns escapen, que deixem caure a la impensada, poden obrir un pou als peus d’un altre; un pou sense fons —i potser l’altre pateix de vertigen… A tu t’agrada passejar-te arran dels precipicis; ¡i a mi em fan rodar el cap!
Joan Sales, Incerta glòria, pàg. 211
Tema de la setmana
Mots i passatges trets d’Incerta glòria, de Joan Sales, amb motiu de les recents traduccions a l’anglès i l’alemany