Rodamotaires del món,
Com hem fet altres vegades, la setmana passada us proposàvem un enigmot o enigma amagat als mots: en lloc de dir-vos quin era el tema, cosa que fem cada dilluns, us demanàvem que el trobéssiu vosaltres. Els mots enviats eren bodega, celler, rebost, amagar i utòpic. No només havíeu de descobrir el tema, sinó trobar quin dels cinc mots no encaixava amb els altres quatre i per què. Aquí trobareu les bases completes del concurs.
De dilluns a dimecres semblava que la cosa responia a una certa lògica o previsibilitat: bodega, celler, rebost… però els més veterans dels enigmots ja sabeu que l’especialitat de la casa és fer-vos-hi trencar una mica les banyes, perquè si no ¿quina gràcia tindria si ho poséssim ben fàcil?
El mot següent era amagar, un verb premonitori: què s’hi amaga, en aquesta estranya sèrie? Naturalment, dijous vam rebre una allau de missatges dient que el que hi sobrava era aquest darrer mot, ni que fos perquè (de moment) era l’únic verb en una sèrie de noms que designen espais físics d’emmagatzematge. Semblava que això era bufar i fer ampolles! Però encara faltava una entrega per tancar la setmana, i molts d’aquests plans es van esguerrar amb l’utòpic de divendres.
Aprofitem per fer notar que una bodega no és un sinònim de celler, com molts heu interpretat. És un dels anomenats ‘falsos amics’ del castellà: el mot bodega existeix en català, però el seu significat és el que recollíem dilluns. En paraules de David Paloma i Albert Rico, «A vegades es fan servir indistintament les formes bodega i celler, quan en realitat designen conceptes ben diferents. Bodega es refereix a l’espai interior d’una nau on es posa la càrrega: La bodega del vaixell. Celler, en canvi, s’aplica al lloc on s’elabora i guarda el vi: Hem visitat un celler del Penedès. També és el lloc on venen vins i altres begudes: Hem comprat un vi de primera al celler del poble» (tot això ho copiem del llibre No et confonguis! Diccionari de mots que es confonen).
Si dijous pràcticament totes les respostes descartaven amagar, divendres i dissabte quasi totes coincidien a considerar utòpic el mot intrús (amb l’argument que a les bodegues, cellers i rebosts podem amagar aliments o altres coses), tot i que alguns persistien a assenyalar que el mot que no encaixava era amagar, en alguns casos amb arguments tan pintorescos com els de Jesús Poza López, de Barcelona, que diu que tots els mots «fan referència a un lloc o a un no-lloc en el cas d’utòpic» —una idea en què coincideixen Diego Velasco de la Romana (Vinalopó Mitjà), Cristina Xufré de Sant Feliu de Llobregat i Joan Rovira de Tarragona— o Montse Urpinell del Pla del Penedès, que sosté que el tema són «dipòsits o magatzems, tant de mercaderies com d’anhels» —en sintonia també amb el «magatzem d’impossibles» que proposa la Teresa Carrascosa de València—.
Atenció, que molta gent pensava que el mot que no encaixava era utopia, i el que havíem enviat era l’adjectiu utòpic.
Ens han arribat respostes de llocs ben llunyans: de Jakarta a Finlàndia, passant per París, Boston, Tomares (Sevilla) i Arroyomolinos (Madrid). Com sempre, agraïm la participació, l’entusiasme i la inventiva; no podem respondre tots els missatges que rebem, però els llegim tots amb molta atenció. 98 missatges rebuts… però només un amb la resposta correcta! Per no fer-vos gruar més, la copiem tot seguit. Cal remarcar que el missatge ens va arribar dijous a la nit, és a dir, abans que haguéssim enviat el mot de divendres:
Crec que el mot que no encaixa serà el que envieu demà divendres. Els que heu enviat fins avui trobo que estan lligats per les etimologies, ja que el mot de cada dia anuncia (a l’etimologia) quin serà el de l’endemà: bodega ve del llatí apotheca que vol dir ‘celler‘ o ‘rebost’; l’endemà envieu celler que ve del llatí cellarium, ‘rebost‘; dimecres envieu rebost que també ve del llatí reponere, ‘desar, emmagatzemar, amagar‘; dijous és el torn del verb amagar (suposo perquè desar ja l’heu enviat, però també podríeu haver-hi posat emmagatzemar), que és d’origen incert i per tant ja no permet que l’endemà s’enviï cap altra paraula seguint aquest fil (a menys que sigui incert o incertesa…). A veure quin és el mot de demà…
Doncs enhorabona Marina Fernández, de Sant Boi de Llobregat, per haver trobat el tema de les etimologies encadenades! Com havíem anunciat, podràs triar qualsevol llibre del catàleg d’Adesiara Editorial, que ha tingut la gentilesa d’oferir-nos els premis.
Antonio Tamayo García de Terrassa s’hi ha acostat, al tema de les etimologies encadenades, ja que observava que a l’etimologia de rebost fins i tot hi trobàvem el verb amagar (també descarta utòpic de la sèrie: el mot és correcte, però no acaba d’endevinar el tema).
Carles Sala i Penalva, de Novelda (Valls del Vinalopó), es fixa en els autors citats i diu que són tots «actuals» menys el de dimarts (el mot celler l’il·lustràvem amb un passatge de Joan Sales), i que per això aquest és el mot que sobra… El tema podria ser «mots il·lustrats amb passatges trets d’autors nascuts després de la guerra civil», per exemple, tot i que seria una mica rebuscat.
Més rebuscada encara és l’associació que proposa Rosa Castells, de Lleida, que diu que l’enigmot d’aquesta setmana té a veure amb «la sisena lletra»:
Tots els mots enviats tenen sis lletres. Si els posem en una quadrícula,
B O D E G A
C E L L E R
R E B O S T
A M A G A R
U T Ò P I C
resulta que, reordenant les lletres en vertical, podem fer cinc mots. La lletra que ens falla és la que fa 6:
Però aquí m’hi perdo: no sé què tenen aquestes paraules en comú ni quina seria la que no encaixa amb les altres. Potser amagar, perquè és l’única de les cinc que continua tenint sentit quan li lleves la sisena lletra (AMAGA). I amb la sisena lletra dels altres quatre mots encara pots fer TRAÇ (si podem convertir utòpicament la C d’utòpic en Ç), però ens sobra una R. Aquesta R que sobra d’AMAGAR la podem afegir als cinc mots que hem tret i obtenir-ne cinc més: BÚCAR+R=CARBUR; OMETÉ+R=METEOR; BALDÓ+R=DOBLAR; PLEGO+R=PRÒLEG; GAIES+R=SEGRIÀ o AGRISE.
Buf… Ens quedem amb interpretacions menys envitricollades com la d’Antoni Tudurí Gibeli, de Maó, que opina que el tema és «la consulta del 9N» i que «el mot intrús és utòpic, ja que conté T C i ja sabem què en pensen de la consulta els del T C: que és utòpica». Carles Robert coincideix en aquest tema i fins i tot en fa un poema:
Al celler s’hi amaga el vi;
al rebost, el gra i el pa,
la bodega no es pot dir
si no és per navegar.
No és utòpic somiar?
Potser no, potser sí-sí.
Recordeu que havíem anunciat dos premis més. Com que no hi ha hagut cap altra resposta correcta a banda de la de la Marina, finalment hem fet un sorteig entre totes les respostes rebudes i els altres guanyadors són Imma Cabré, de Sabadell, i Isra Pedrós+Susana Díaz, de Catarroja (Horta Sud). Ens hi posarem en contacte de seguida perquè triïn el llibre que vulguin de premi (avisem: la tria serà difícil!).
Gràcies a tothom per seguir-nos i participar i un agraïment especial a Adesiara pels llibres. Que vagi bé i fins al proper enigmot! Mirarem de fer-lo més fàcil, va.
Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 6 / octubre / 2014
Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2014/?w=40
Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-setembre-octubre-2014-bases/
Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat
Comentaris recents
agafar la pallola
Com? No li trobe sentit a l'última frase. Tapant-...
gratar
A Palafrugell, gratem amb els sig...
agafar la pallola
"T'agarrarà la pallola", aixina és com ho he sen...
agafar la pallola
Aquesta frase, almenys per la Ribera Baixa, té un...
son
La meva àvia el deia així justament: "Tinc tanta...