Enigmot XVII: desllorigador

 

Rodamotaires del món,

La setmana passada us proposàvem un enigmot o enigma amagat als mots: en lloc de dir-vos quin era el tema, com solem fer cada dilluns, us demanàvem que el trobéssiu vosaltres. Aquesta era la part més fàcil, ja que els mots enviats durant la setmana eren postres, aclucalls, tisores, triadures i calçotets.

Què tenen en comú aquests mots? Doncs ben senzill: tots són plurals! Això és ben fàcil de deduir quan s’havien enviat tots cinc mots, però té molt de mèrit endevinar el tema dilluns a les 10 del matí, quan només havia rodat el primer, postres! Ferran Lozano i Ferrer, de Terrassa, ens enviava aquest missatge: «M’arrisco: el tema és “paraules usades en la forma plural”». Això sí que és ser clarivident.

Però l’enigmot no acabava aquí: havíeu de descobrir quin dels mots no encaixava amb els altres. Calia trobar quin era aquest mot intrús i justificar-ho. Aquí trobareu les bases completes del concurs.

Dimarts i dimecres ja vam rebre una quinzena llarga de respostes que apuntaven al tema dels plurals. Però la primera resposta correcta completa no va arribar fins dijous a un quart de 10 del matí: Alba Fornells, de Guissona, deia: «El que tenen en comú és que tots són substantius que no tenen singular excepte tisores que la paraula tisora també té sentit». Doncs és ben bé això; encara faltava el darrer mot per enviar (calçotets), però com que el mot que no encaixava l’havíem enviat dimecres, ja era possible desentrellar l’enigmot. Un altre subscriptor, en Xavi P. de Barcelona però resident a San Francisco, també va endevinar-ho dijous mateix a la tarda… que a Califòrnia era al matí, però així i tot la resposta de l’Alba va ser més matinera, i per tant s’enduu el primer exemplar de L’altra, de Marta Rojals. Les altres 24 respostes correctes van arribar divendres i dissabte.

Dijous moltes respostes apuntaven que el tema eren plurals femenins i que el que no hi encaixava, per tant, era aclucalls, l’únic mot masculí dels quatre enviats fins aleshores. Però els calçotets de divendres desbaratarien aquesta teoria, que tot i que era versemblant, hauria estat una mica massa fàcil com a enigma, no us sembla? Altres subscriptors apuntaven a l’etimologia (postres com a únic mot manllevat del castellà… tot i que en darrer terme tots els mots semblava que venien del llatí, amb l’agreujant que n’hi havia dos amb origen incert, aclucalls i triadures), però recordeu que no té gaire solta que el tema sigui negatiu («mots que no provenen del castellà»; «mots que no tenen cap Ç», etc.).

Sí que considerarem correctes algunes respostes alternatives, com ara la que ens proposa Toni Tobella, de Barcelona, que diu que «els cinc mots d’aquesta setmana amaguen noms d’aliments:  p ostres; acluc alls; ti sores; calçot ets» i que per tant el que no encaixa és triadures (teoria parcialment subscrita per Albert Dalmau, de Calonge, Baix Empordà, i Francesc Xavier Gil i Aysa, de Barcelona) i la hipòtesi d’Adriana M. de Calafell (Baix Penedès), que també juga amb mots que s’amaguen dins els mots: «El tema són mots (en plural) que es descomponen en altres mots: post_res; a_cluc_alls; tisores; tria_dures; calçot_ets. sores és un mot (plural de sora), però ti o tiso no són res. Per tant el que no encaixa és tisores, que a diferència dels altres no es pot descompondre.»

Una altra de correctíssima però una mica agafada pels cabells és la que s’empesca Miguel Roig Comamala de Barcelona, que després de constatar que tots els mots són plurals arriba a la conclusió que «les paraules escollides s’han il·lustrat amb fragments literaris que són d’escriptors si el mot és masculí (aclucalls i calçotets) i d’escriptores si el mot és femení (tisores i triadures); dit això el mot intrús és, d’acord amb aquesta fantàstica hipòtesi, postres, ja que els exemples pertanyen en aquest cas a la pròpia Marta Rojals i a Miquel Batllori, una senyora i un senyor». Potser aquesta ambigüitat de postres és perquè molta gent pensa que és un mot masculí quan en realitat és femení? (Hem de dir que David Dot, de Vilafranca del Penedès, també es fixa en això de l’aparellament dels autors del mateix sexe, però no relaciona que els autors de sexe masculí il·lustren els mots de gènere masculí i les autores els mots femenins.)

Bé, havíem de sortejar un altre exemplar de L’altra entre totes les altres respostes correctes rebudes, i la guanyadora ha estat Laura Rafecas Salat, de Vilafranca del Penedès.

Els altres encertants, a més dels que hem esmentat, són Miquel Saumell (de Barcelona però a Chicago), Catalina Vallbona Adrover (Calonge, Mallorca), Carme Galí (Sant Cugat del Vallès), Montserrat Sevillano (Sabadell), Xènia Gaspar Blancafort (Caldes de Montbui), Josep Escoda i Valls (Castelldefels), Núria Guasch Solé (Barcelona), Roger Bellavista (Mataró), Mireia Daudén Causanilles (Castelló de la Plana), Jesús Poza López (Barcelona), Carmen Farré Fiol (Cerdanyola del Vallès), Ascensió Oliart Soler (Terrassa), Eva Casanova (Vilafranca del Penedès), Adelaida Terol Amigó (Reus), Roser Casamayor (Barcelona), Corin Grote (Alemanya), Teresa Cau (Argelers, Rosselló), Yolanda Ortega Sanz (Sant Fost de Campsentelles, Vallès Oriental), Antoni Tudurí Gibeli (Maó), Jaume Bech (Barcelona), Xavi Trullàs i Escoda (Terrassa) Elena Moreno i Salas (Terrassa), Marta Ris Romeu (Barcelona).

Ep, que encara no hem acabat! Vam demanar la col·laboració de l’autora de L’altra, Marta Rojals, que fes de jurat unipersonal del premi a la resposta més curiosa o original, i ens ha fet arribar el veredicte següent:

El premi a l’Originalitat pels segles dels segles va a parar a un participant que ha fet un maridatge de xifres i lletres es-pec-ta-cu-lar. És com un joc de dòmino prodigiós: d’una pluja d’anagrames n’extreu una base numèrica que representarà cada mot; aquesta base, operada i reoperada amb el número d’ordre dels mots, dóna com a resultat final una seqüència lògica que posa en evidència el mot intrús. Amb el permís del participant, restaré bocabadada com a mínim dues setmanes més! Felicitats!

La guanyadora és Rosa Castells, de Lleida, i la seva resposta matemàgica és aquesta:

Tots els mots enviats admeten anagrames, però només tres el fan d’una sola paraula: postres > pòsters o respost; tisores > sorites; triadures > distraure. No sé trobar-ne cap d’una sola paraula amb aclucalls i calçotets, els dos plurals masculins (tot i que aclucalls fa molts anagrames: cluca alls, aculls cal, a cal llucs, culls laca, llacs clau, cuca salla, calca ulls, càlcul sal, cul sacall, cus al call, suc al llac, cal cul las, ulls a clac, suca’l call, sulla calc, alls al cul, claca sull, cucs a l’all, casca l’ull…; calçotets fa té calçots…). Amb els anagrames trobo que en quatre dels mots enviats hi ha números amagats: postres > set pors; tisores > tres ois; triadures > triar dues (o tirar dues); calçotets > set calçot. Segons l’ordre en què heu enviat els mots, la seqüència seria aquesta:

   1) 7
   2) 0 (no hi ha cap número amagat)
   3) 3
   4) 2
   5) 7

Què podem fer amb aquests números? Podem sumar-los:

   1 + 7 = 8
   2 —  
   3 + 3 = 6
   4 + 2 = 6
   5 + 7 = 12

També podem restar-los:

   1 – 7 = -6
   2 —
   3 – 3 = 0
   4 – 2 = 2
   5 – 7 = -2

No els multiplicarem perquè la seqüència resultant no sembla tenir solta (7, 9, 8, 35). Però sí que podem sumar els resultats obtinguts amb les sumes i les restes:

   1) 8 – 6 = 2
   2) —
   3) 6 + 0 = 6
   4) 6 + 2 = 8
   5) 12 – 2 = 10

Llavors sí que tenim una seqüència lògica: 2, *, 6, 8, 10. Què hi falta? El 4. El mot de dimarts, aclucalls, no fa cap número (tot i que és molt productiu amb els anagrames, això sí). Hauria de fer un 4. És el que no encaixa.

Doncs ja ho sabem, en els mots que enviem s’hi amaguen moltes coses!

Us recordem com sempre que llegim totes les respostes amb molt d’interès (algunes fins i tot ens donen idees per a futurs enigmots, però no direm quines) i que us agraïm la participació (que en aquesta ocasió s’ha enfilat a 105 respostes). Un agraïment també a RBA La Magrana, que ha tingut la gentilesa de donar-nos els llibres per als premis, i a la Marta Rojals, per haver-nos fet de jurat i sobretot per haver escrit el llibre que donàvem de premi, que si no no hauríem sabut què oferir.

Que vagi bé i fins al proper enigmot!

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 7 / abril / 2014

 

Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2014/?w=14

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-abril-2014-bases/

Cada dia un mot
http://rodamots.cat/