conceptista

Definició

1  (m i f)  Persona donada al conceptisme.
2  (adj)  Relatiu o pertanyent al conceptisme.

conceptisme m

(lit.)  Nom donat al corrent estètic de la literatura barroca castellana que es caracteritza per una extremada concisió i per l’associació enginyosa d’idees i de paraules.

Els màxims representants del conceptisme van ser Francisco de Quevedo i Baltasar Gracián.

Usos

  • En una ocasió un periodista va demanar al meu vell i estimat mestre Ramón Carande que li resumís la història d’Espanya en dues paraules. I don Ramón, que era, a més d’un gran historiador, un conceptista, li va respondre en dues paraules, tal com li havien demanat: «Demasiados retrocesos». Perquè aquest segueix sent avui un país amb massa retrocessos, i perquè les Espanyes possibles de 1714 segueixen sent un projecte massa llunyà, estic segur que l’Ernest [Lluch] hauria seguit treballant també en aquest terreny comú de la història i la política, en aquest intent per il·luminar un present confús amb una millor comprensió d’un passat que hem rebut deformat pels tòpics i els prejudicis acumulats al llarg de tres segles pels vencedors del 1714 i del 1939.

    Josep Fontana, «Ernest Lluch i les Espanyes possibles de 1714» (L’Avenç, núm. 263, novembre 2001)

Tema de la setmana

En record d’Ernest Lluch

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a bastamentxopar